Bannerruil

Misschien dat jer er vroeger ooit iets over bannerruil hebt gelezen of gezien. Sinds adverteren op google veel wordt gedaan, lees je er nooit meer over. Toch is het een prima manier om meer naamsbekendheid op te bouwen en reclame te maken voor jouw website of product.

Google

Google kan jou prima uitleggen waarom je het beste bij google moet adverteren. De nadelen zijn wat minder goed te vinden. Toch zijn ze er wel degelijk.

  • Adverteren kost geld. Natuurlijk kun je een budget instellen, maar geld kost het altijd.
  • Het advertentieprogramma is ingewikkeld. Tenzij je van adverteren je vak hebt gemaakt, is het programma van google behoorlijk ingewikkeld. Er zijn duizend en een mogelijkheden om het advertentie aan te passen en in te stellen. Leuk voor de hardcore nerd, maar een doorsnee gebruiker ziet door de bomen het bos niet meer. Gelukkig zijn er ook vele cursussen!
  • Geen adult content bij Google. Heb jij een website met spannende foto’s van jezelf? Jammer dan! Voor jou geen advertentieruimte bij Google. Check hier voor de voorwaarden van de op volwassenen gerichte content.

Gelukkig zijn er alternatieven, zoals het gebruik van banners en het ruilen van linken.

Bannerruil en linkexchange

Wat is een banner nu eigenlijk? Een banner is een reclame-afbeelding die de bezoekers naar je website leidt. Als je elkaar banners en linken (linkexchange) op elkaars website zet, maak je reclame voor elkaar zonder dat het je geld kost. Het is een leuke en goedkope manier om bekendheid te verwerven en traffic (internetverkeer) te genereren. Niet betalen voor google en advertenties en toch reclame

Belangrijk is dat je een website hebt, die je een beetje naar je smaak kan aanpassen. Dit kan een gratis blog zijn of een website met een domeinnaam. Het is handig als je al een beetje kennis hebt over HTML, maar het hoeft niet. Als je gewoon de stukken tekst kopieert en plaatst op de juiste plekken, dan ben je er al. Een simpele link maken is snel gedaan. Als je een banner wilt hebben, zul je wat meer werk moeten doen.

Banner maken

Met paint of een ander bewerkingsprogramma, maak je een aantrekkelijk afbeelding. Op het internet kun je online programma’s vinden die gifjes van jouw afbeeldingen maken. Op giphy.com bijvoorbeeld kun je bewegende banners maken. En online-image-editor.com is leuk voor glitterplaatjes. Op beide sites kun je extra tekst toevoegen!

Gangbare formaten voor banners zijn de full banner (468×60 pixels), rectangle (300×250 pixels), leaderboard (728×90 pixels) en skyscraper (120×600 pixels).

Aan de slag

Hier onder staat de HTML-code, welke je op je website of blog kunt zetten.

Als je deze html-code op de juiste manier op je website hebt geplakt, zie je onderstaande banner zien. Heb je interesse in linkexange? Stuur dan een berichtje naar [email protected].

Telefoondame

Terug naar boven